Ioan Baptistul: Cel mai mare, dar cel mai mic.

Isus a zis: „Vă spun că între cei născuți din femei, nu este nici unul mai mare decît Ioan Botezătorul (baptistul). Totuși, cel mai mic în Împărăția lui Dumnezeu este mai mare decît el” (Luca 7:28).

De ce a făcut Mîntuitorul observația asta paradoxală și contradictorie despre Ioan? Îmi trec prin minte cîteva gînduri care au de-a face cu Dl Isus și cu Harul, cu mărețul Har!

Ioan a fost cel mai mare bărbat născut dintr-o femeie pentru că a fost prezentatorul și botezătorul Dl Isus.

A fost singurul proroc care L-a văzut fizic pe Mîntuitorul Isus. Ceilalți pînă la el, L-au văzut pe Domnul numai de la mare distanță, de sute sau mii de ani, prin credință. Ioan L-a văzut față în față!

Prin Duhul Sfînt, lui Ioan i s-a revelat pentru prima dată identitea lui Isus, fiind contemporan cu EL: că Isus Hristos este Jertfa Supremă, Unică și Finală. Tot lui i s-a dat onorea să-L prezinte planetei pentru prima dată (live), pe Isus ca Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii, iar Domnul să fie de față. Momente cosmice. Din acest motiv, cred eu, că a fost cel mai mare om născut din femeie.

Ioan a fost profetul care L-a botezat pe Isus. De aceea este și numit Ioan Botezătorul (Baptistul). Practic, Ioan la botez, L-a ținut în brațe pe Isus. Din acest motiv cred, că el a fost cel mai mare dintre toți oamenii.

Ioan a fost primul și singurul proroc care a vorbit cu Isus fizic față în față.

Totuși, Isus afirmă clar, că Ioan Botezătorul, cel mai mare om născut vreodată dintr-o femeie, este cel mai mic în Împărăția lui Dumnezeu. Hmm! Ciudat, nu?

Ioan aparținea unui domeniu spiritual învechit …. expirat, care trebuia înlocuit: Vechiul Legămînt. Dl Isus a adus Noul Legămînt și pe care l-a și inaugurat, odată cu nașterea Sa! Cu Ioan s-a închis Vechiul Legămînt, cu Isus se deschide Noul Legămînt. Ioan era un om al legii, de modă veche. În Împărăția lui Dumnezeu însă, toți sunt de Modă Nouă pentru că aparțin de Noului Legămînt, al Harului. Tot Ioan, cît era el de sfînt, era un bărbat care s-a îndoit de identitatea lui Isus și poate și asta l-a făcut cel mai mic. Și marii sfinți … greșesc, se poticnesc, cad. După ce, cu cîteva luni în urmă, L-a declarat pe Isus Mesia cel așteptat, Mîntuitorul, cînd a ajuns la greu a avut totuși dubii că Isus este Hristosul cel așteptat pe care el L-a declarat în Iordan, că este Mielul lui Dumnezeu! Din acest motiv poate că este cel mai mic.

Mi-a plăcut extrem de mult explicația de mai jos, mai ales că vine din partea unui comentator care a trăit în Sibiu și pe care am avut bucuria să-l cunosc personal.

„Noul Legământ, față de Vechiul Legământ, are o natură cu totul deosebită, atât de deosebită ca pâinea pictată față de pâinea adevărată. Oricât de desăvârșit ar fi redată pâinea într-un tablou, ea nu satură pe nimeni.

Vechiul Legământ, cu tot ce ține de el, era doar închipuirea (simbolul) Noului Legământ, de aceea nu putea mântui pe nimeni. Toate jertfele din el nu puteau răscumpăra real pe un rob al păcatului. Numai jertfa Domnului Isus Hristos, Mielul lui Dumnezeu, este adevăratul preț al răscumpărării neamului lui Adam.

Așa stând lucrurile, ne apropiem de înțelesul adevărat al cuvintelor spuse de Domnul Isus în versetul de mai sus.

Ioan Botezătorul, cu toată măreția lui, făcea parte din Vechiul Legământ – cu el s-a încheiat Vechiul Legământ.

Mari oameni a avut Vechiul Legământ – uriași în toată puterea cuvântului! Când ne gândim la Avraam, la Moise, la David, la Ilie, etc., rămânem uimiți. Dar mai mare decât aceștia era Ioan Botezătorul. Toți însă erau născuți din femei, deci rod al neamului căzut, al împărăției stăpânită de păcat și moarte.

Noul Legământ este împărăția realităților veșnice – ușa acestei împărății, care are la temelie marea și reala Jertfă răscumpărătoare adusă de Fiul lui Dumnezeu pe crucea Golgotei. Toți fiii Noului Legământ nu sunt născuți din femei – așa ceva nu-i cu putință de găsit aici, – ci ei sunt născuți din nou din Dumnezeu. Sunt duhovnicești, adică de o natură cu totul deosebită de materie, de lumea firească.

Împărăția lui Dumnezeu este o împărăție duhovnicească. Nimic firesc nu poate intra în ea.

Vechiul Legământ era firesc; Noul Legământ este duhovnicesc. Cei din Vechiul Legământ erau născuți din femei; cei din Noul Legământ sunt născuți din Duhul lui Dumnezeu (Ioan 1. 12-13).

Cel mai mare și desăvârșit om firesc este mai mic decât cel mai mic om duhovnicesc – născut din nou. E o deosebire de specie.

Cel mai neînsemnat (mai prost) om dintr-o civilizație înaintată, este mai deștept decât cel mai deștept om dintr-o civilizație de mult apusă.

Cel mai neînsemnat ucenic al Dumnului Isus este mai mare decât Ioan Botezătorul, fiul Vechiului Legământ al umbrelor, alcătuit numai din ființe născute de jos, din femei.

Și lucrurile stau astfel, deoarece ucenicul Domnului Isus este născut din nou, deci este fiul împărăției duhovnicești a lui Dumnezeu.

Cel născut de Sus este superior celui mai înțelept om născut de jos. El are altă minte și altă perspectivă. Dar cel născut de Sus nu are nici un merit pentru că se află în această dumnezeiască stare, ci este aici pentru că harul lui Dumnezeu l-a adus. Toată slava, deci, se cuvine Dumnezeului harului, care lucrează în chip așa de minunat!” (N. Moldoveanu).

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un comentariu