Suferi cumva de teologie penală?

Încă prea mulți creștini, care au fost salvați prin Har, probabil că cu cele mai bune intenții, fără să realizeze, suferă de ceea ce eu am numit teologie penală, teologia pedepsei, a parului. Cum vine asta? E teologia Vechiului Testament! De teologia asta sufereau prietenii lui Iov! Etc. Știți care a fost cel mai bun lucru pe care l-au făcut prietenii lui Iov pentru Iov? A fost în prima săptămână cît au stat cu el și au … tăcut. 

În momentul cînd au început să vorbească, ei au demonstrat că sufereau de teologia pedepsei, a Vechiului Legămînt 😦 Iată cum gîndește și vorbește teologia penală: „Precis ai păcătuit tu; precis ai făcut tu ceva, dar nu vrei să recunoști! Că nu degeaba au venit peste tine necazurile acestea! Nu degeaba a venit peste tine boala asta! Etc”. (L-ați auzit vreodată pe Isus în Noul Legămînt spunîndu-i lui Petru sau altcuiva: „Ia un cancer pînă te pocăiești?”). Prietenii lui, cu cele mai evlavioase intenții, îl acuzau pe săracul Iov de lucruri pe care el nu le-a făcut. Sufereau de teologia penală, a pedepsei. Dacă ți s-a întîmplat ceva rău, sigur ai făcut ceva rău. Asta este mentalitatea Vechiului Legămînt. Dar chiar și ucenicii lui Isus aveau același tip de teologie, a Vechiului Testament! Și nu mă miră deloc! Cam la fel e și azi. Teologia Penală acuză; și dacă are ocazia și „execută” cu plăcere, aproape tot timpul.

Cînd Isus a întîlnit un orb din naștere, ucenicii imediat L-au întrebat cine a păcătuit, orbul sau părinții? Dar oare cînd să fii păcătuit omul care s-a născut orb? Cumva înainte de naștere? 😦 Însă Isus demontează mitul teologiei penale și spune: „Niciunul n-a păcătuit …. ”. 

Cred că răspunsul Domnului Isus i-a uimit pe ucenici pentru că ei își imaginau că fiecare boală, fiecare necaz se datorează unui păcat ascuns!!!

Isus însă ne-a adus Teologia Harului, a Salvării, a Milei și a Restaurării! Însușește-ți si tu Teologia lui Isus. E teologia Vieții, a Sfințirii și a Iubirii! Isus n-a venit în lume să fie acuzator, ci Salvator!

Cine-L are Mântuitor si Domn pe Isus Hristos are și Teologia Lui! Nu merge altfel! 

Suferi și tu cumva de o teologie penală? Îi acuzi, îi critici și îi „execuți” pe toți? Aia nu-i teologia lui Isus. Dacă suferi de teologia penală e nașpa! Ești în mare pericol. Isus are o teologie … Regală, Nobilă și Vindecătoare!

Dacă ai Duhul lui Isus trebuie să ai si Teologia pozitivă a lui Isus! Așa-i? Altfel te auto-păcălești 😦

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un comentariu