Fiii lui Iosif – Ce înseamnă Efraim și Manase

 

Cei doi băieți amintiți mai sus, au fost copiii lui Iosif, care i s-au născut în Egipt, dintr-o femeie cu numele de Asnat, (fica lui Poti-Fera, ceva preot în Egipt), care i-a devenit soție. (Geneza 41:45). „Produsul” lui Iosif în Egipt (pe lîngă Înțelepciunea și Abilitatea supranaturală de care a dat dovadă), au fost cei doi băieți ai săi!

Zilele trecute am ajuns cu cercetarea Scripturii prin Geneza 41 și am primit o revelație proaspătă din Cuvînt, prin Duhul Sfînt. Pentru mine personal, numele celor doi fii ai lui Iosif, născuți în Egipt, sunt remarcabile și au o conotație profund-spirituală, din mai multe motive.

După ce Iosif a avut parte de două înscenări: una din partea fraților săi, (a familiei sale formată din oameni credincioși) și alta din partea doamnei Potifar, fiind acuzat de tentativă de viol; după ce a ajuns în pușcărie și acolo a fost neglijat și trădat din nou, de colegul de celulă, care a uitat de el timp de doi ani, deși i-a făcut bine, totuși a reușit să se desprindă de trecutul traumatizant.

Deși a fost vîndut de cîteva ori, trădat, înscenări, și iar trădat, uitat și traumatizat, totuși, prin Providența și Harul Divin, în final a fost restaurat, exonerat, vindecat, împlinit și …. productiv. De unde știu asta? Din numele pe care l-a dat fiilor săi și din atitudinea pe care a avut-o față de frații trădători, deși putea să se răzbune cumplit. Dar omul duhovnicesc nu se răzbună, el Îl lasă pe Dumnezeu să-l răzbune! Omul duhovnicesc pentru că a fost binecuvîntat, la rîndul său …. binecuvîntează!

Iată numele pe care Iosif, în Egipt, le-a dat fiilor său, care ne dau de gîndit, dar ne și încurajează pe toți cei ce trecem prin crize asemănătoare cu ale lui Iosif:

Manase: Uitare! Efraim: Rodire!

1.Numele pe care l-au primit acești doi fii ai lui Iosif ne spune foarte mult despre ce s-a petrecut în viața lui, ani de zile mai tîrziu, despre caracterul și forța sa pozitivă de ridicare, după ce a fost disprețuit, batjocorit, trădat, calomniat fie de frați, fie de colegii de pușcărie.

Deși a fost urît de frați și dizlocat din culcușul moale al casei părintești (și relocat într-o zonă unde frații nu-i mai puteau face rău), totuși, prin mila lui Dumnezeu, viața i se transformă din rău în bine.

„Uitare” înseamnă și vindecare, iar „Rodire”, pe lîngă vindecare, înseamnă productivitate și împlinire! Putea rămîne acrit de suferința produsă de frații săi, dar a ales uitare și rodire!

„Manase” înseamnă că Iosif nu s-a lăsat dominat de trecutul său neplăcut și negru. Nu s-a mai concentrat deloc pe trecut; pe ce rău i-au făcut alții. Cînd i s-a născut primul copil în Egipt, a decis să-l numească „Uitare” pentru că a realizat că oricît de mult rău i-au făcut frații, nu merită să trăiască în amărăciune. Amărăciunea nu face bine nimănui, nici chiar lui Iosif, care deja era premierul Egiptului! Omul duhovnicesc e superior și se concentrează pe viitor, trăind în prezent la modul înțelept și pozitiv.

2.Nu-i suficient să uiți răul care ți s-a făcut (deși e tare greu să îl uiți. Știu asta din proprie experiență). Pentru a fi vindecat, pe lîngă uitare, (care înseamnă că nu te mai lași afectat de trecut, deși cicatricele rămîn), e nevoie și de …. rodire.

Lecție majoră: poți rodi după trădare, ură, înscenare.

Poți rodi și după eșec. Poți rodi și după dizlocare sau alungare. Asta o demonstrează din plin Iosif (și prin Har) și experiența multora dintre noi. Există viață și într-o altă parte, nu doar în „Canaan”. Există binecuvîntare și în afara sistemului confortabil în care Iosif a trăit zeci de ani. Există viață și după .. moarte. Există chiar viață din belșug, în ciuda răutății și invidiei fraților!

3.Cînd patriarhul Iacov și-a binecuvîntat nepoții, s-a mai petrecut ceva memorabil și puțin intrigant. Iacov l-a binecuvîntat mai întîi pe Efraim (Rodire), care era cel mai mic. A dat întîietatea cuvenită Rodirii.

Înaintea lui Dumnezeu e importantă Uitarea (Manase), dar mai ales … Rodirea (Efraim). Abia cînd aducem multă Roadă pozitivă, Dumnezeu va fi glorificat. (Ioan 15:5-8). Pentru a fi vindecați, unii dintre noi avem nevoie ca mai întîi să Iertăm, să Uităm, ne eliberăm, să ne vindecăm, ca mai apoi să putem aduce Roadă!

Deci, există Uitare și Rodire și în Egipt, nu numai în Canaan! Chiar putem influența „Egiptul” prin caracterul și slujirea noastră plină de Duhul Sfînt și de forță spirituală pozitivă!

Fă și tu ca Iosif: Uită, dar și … produ … Roadă! Se poate! Fi pozitiv … productiv! Nu te concentra pe răzbunare și nici chiar pe …. uitare, ci mai ales pe …. Rodire! Cea din urmă are prioritate! Efraim a devenit din ultimul …. primul!

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s