NU le mai spuneți oamenilor să studieze Biblia

Deși intenția celor ce ne motivează să studiem Biblia, sunt sigur, că e cea mai bună, totuși cînd le cerem oamenilor să studieze Scriptura, îi ducem în eroare.

Trebuie să încetăm să le mai spunem oamenilor să studieze Biblia și să începem să le spunem să mediteze asupra ei și să-și găsească plăcerea în ea.

Curios este faptul că Dumnezeu NU ne spune să studiem Scriptura, ci ne spune să cugetăm (medităm) asupra ei. (Iosua 1:8).

Biblia nu ne cere să studiem …. Biblia, ci să medităm asupra Bibliei.

Accentul de bază găsit în Scriptură despre cum să ne apropiem de ea, nu-i s-o studiem, ci s-o …. medităm, (s-o „rumegăm”), s-o îndrăgim și s-o ascultăm. Atît! Destul de șocant, nu?

Problema nu e că avem un IQ slab, ci suntem supuși superficialității și uitării. Problema nu-i că trebuie să învățăm mai mult, pentru că unii dintre noi avem cunoștințe solide din Biblie și despre Biblie. Problema este că nu ne desfătăm în ea, nu ne place să medităm asupra ei cu scopul de-a o lăsa să pătrundă în spiritul nostru, așa că o uităm, o neglijăm sau nu o aplicăm. Sau dacă nu o neglijăm, ne focusăm doar pe litera ei.

NU literei Scripturii

Prin citire sau prin studiu, în cel mai bun caz învățăm litera Scripturii, dar „Slova omoară, duhul dă viață”. Doar citirea Bibliei sau cercetarea ei, ne poate face literați biblici, din iliterați, dar în același timp putem deveni uscați, tobă de Scriptură, dar și răi, aspri și neduhovnicești, precum fariseii și cărturarii, care erau specialiști în Scripturi, adică în litera ei! Dar tot nemernici au rămas, cu cîteva excepții.

Pasajul cheie despre cum să prețuim Scriptura, îl găsim în Psalmul 119. Dar în cele 176 de versete, niciodată măcar nu ni se spune să studiem Scriptura. De 17 ori ni se cere să ascultăm de ea, de 8 ori ni se spune să medităm (cugetăm) asupra ei și asupra lucrărilor lui Dumnezeu. Exemplul potrivit sunt versetele 97-101:

„Cît de mult iubesc Legea Ta. Toată ziua mă gîndesc la ea. Poruncile Tale mă fac mai înțelept decît vrășmașii mei, căci totdeauna le am cu mine…”.

Problema cu „studiul biblic” este că majoritatea oamenilor detestă studiul. De fapt, majoritatea oamenilor sunt total de accord cu Eclesiastul 12:11 „….multă învățătură (studiu) obosește trupul”. Cînd le spunem oamenilor să studieze sau să învețe, cu cele mai bune intenții, în fapt, le spunem că Biblia e un manual greoi de „tocit” și deseori devine repulsivă. Cui îi plac manualele de învățat? Pentru mine însă, Psalmul 119 îmi arată un om îndrăgostit de Dumnezeu și în consecință îndrăgostit și de Cuvîntul lui Dumnezeu.

Cineva a pus pe facebook întrebarea: „Care e primul gînd care vă vine în minte cînd auziți cuvîntul: studiu? Peste 100 de oameni i-au răspuns: „stress, plictiseală, uscăciune, oboseală, surmenaj, greață, anxietate, etc”. Interesant, nu?

Să nu mă înțelegeți totuși greșit: Nu afirm că studiul biblic e greșit, dimpotrivă, e un lucru minunat. Dar termenul „studiu” poate deveni pentru unii repulsiv. Pe deasupra, dacă facem scop din studiul biblic, iar greșim, pentru că Dumnezeu nu ne-a dat Scriptura să facem din ea scop, ci mijloc spre un scop. Cuvîntul scris (Biblia) e doar un mijloc care să ne ducă la Cuvîntul Viu: Isus Hristos, dar și să ne facă așa cum este EL, prin Duhul!

Deci studiul biblic, oricît de evlavios ar suna, nu-i deloc prioritate în apropierea noastră de Cuvînt. NU acesta e modul de-a absorbi Cuvîntul în ființa noastră.

Dumnezeu ne Poruncește să Medităm! Știe EL de ce.

Dumnezeu ne poruncește să medităm, să ne hrănim, să ne desfătăm, chiar să fim lacomi după Cuvîntul Său, dar și să-L împlinim. (Ps 119:131).

Înduhovnicirea începe să apară doar atunci cînd noi suntem dispuși să învățăm că numai și numai meditația asupra Cuvîntului mă transformă în chipul lui Isus Hristos.

Cum să ne apropiem de Scripturi:

Deci, Nicăieri Dumnezeu nu ne poruncește să studiem Biblia. El însă ne spune să citim (1Timotei 4:13), s-o cercetăm (Ioan 5:39 și să medităm asupra ei, practicînd-o nonstop (Iosua 1:8).

Citirea Scripturii e bună, dar superficială și insuficientă.

Cercetarea este deja muncă de laborator, treabă serioasă, de profunzime, dar tot insuficientă.

Însă numai Meditația (cugetarea) este poruncită de Dumnezeu și înseamnă desfătarea noastră în Cuvîntul Său.

Meditația este singura care transpune și transformă Scriptura în viață și putere, precum hrana fizică.

Prin cercetare sau prin studiu învăț litera. Prin meditație Îl învăț pe Hristos și devin ca EL (nu doar îmi doresc).

Meditația înseamnă pătrunderea Cuvîntului în sistemul meu spiritual: Înseamnă creștere spirituală, success și victorie.

Înduhovnicirea sau Meditația înseamnă a te gîndi adînc la Cuvînt, înseamnă să Îl iubești pe Autorul Scripturii, pe Dumnezeu, și să îți dorești cu ardoare și lăcomie, ca prin puterea Duhului Sfînt să devi precum este Cuvîntul Viu: Isus Hristos.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s