Căință sau Pocăință?

Există o diferență între căință (părere de rău) și pocăință.

  Întristarea și căința este când îți pare rău că ești prins. De exemplu, dacă ai jefuit o bancă și pentru o vreme ești liber, dar apoi ești arestat, ești plin de părere de rău, de remușcări. De ce? Pentru că ai fost prins. Sau, dacă te afli cu mașina pe autostradă și ești tras pe dreapta de poliție, ești plin de regrete și întristare. De ce? Pentru că ai fost prins, nu pentru că ai depășit viteza legală. Aceasta nu-i pocăință; e doar părere de rău și căință. 

Pocăința „produsul Domnului” înseamnă să-ți pară rău astfel încât să încetezi a mai face acest lucru și să-ți schimbi comportamentul prin Duhul Domnului! (2Corinteni 7:10). Există însă și o pocăință: „produsul omului” care e doar de suprafață și care, în timp, te face mai rău, subtil, perfid, înșelător, intrigant, gelos, răutăcios, neiertător, zgîrcit, teoretic, etc, deși în exterior arăți foarte religios și chiar evlavios!

Iuda Iscarioteanul a avut remușcări pentru că L-a trădat pe Isus. Știa că Isus era nevinovat. Știa că ceea ce face este greșit. Dacă avea o atitudine de pocăință, se putea întoarce la Isus, dar în schimb, s-a întors la liderii religioși, de care a fost plătit. Cu ce l-a ajutat acest lucru? De fapt, ei i-au zis cam așa: „Ce ne pasă nouă? Treaba ta. Ți-ai atins scopul; dispari de aici.”

Acest lucru este atât de tipic pentru lumea actuală. Promite libertate, dar aduce sclavie. Promite bucurii, dar aduce vinovăție. În loc de fericire, aduce regrete. În loc de plăceri, aduce durere. Iuda nu a avut prieteni în lume, cu excepția lui Isus, dar L-a trădat. Așa că Iuda a căutat ajutor în religie, dar religia nu a putut să-i ofere nimic. El avea nevoie de Hristos.

Religia sau pocăința „produsul omulu”, este ca și cum ai încerca să folosești un plasture atunci când e nevoie de operație pe cord deschis. Nu avem nevoie de puțină religie, pentru că puțină religie – sau chiar mai multă – nu ne va ajuta. Avem mare nevoie de Isus.

Încotro te duce vinovăția? Dacă te simți vinovat pentru păcate, iată unde trebuie să mergi: la Hristos. Acesta este singurul loc unde trebuie să alergi și să rămîi. EL te primește, nu te alungă!

Sumar: Știi diferența dintre părerea de rău evlavioasă (pocăință) și căință sau regret? Căința te duce în locuri ale vinovăției. Pocăința te duce la Hristos, iar Domnul Hristos te iartă, dar te și transformă prin puterea Duhului Sfînt. 

Căința e bună, dar doar păcăința autentică e sănătoasă și cîștigătoare.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s