Dumnezeul care atinge ceea ce e de neatins 1

Mesajul de mai jos pentru mine este o mare încurajare: Poate vă interesează și pe dumneavoastră. E din Evanghelii!!!! Urmează vești Bune, dar nonconformiste, pentru unii teribil de … deranjante.

Marcu 1:40-45

Știați că oamenii au nevoie să fie atinși?

Garry Smally și John Trent vorbesc despre rezultatele unor studii care arată că oamenii care au parte în mod frecvent de atingeri semnificative, trăiesc mai mult decît cei care n-au parte de ele.

Psihologii au descoperit că dacă în timpul ședințelor de consiliere are loc o distanțare fizică între cei doi soți, aceștia au șansa să fie nemulțumiți de căsătoria lor și au mari șanse să divorțeze.

India; în unele caste oamenii sunt declarați nepotriviți să se atingă unul pe altul. Ziarul The Economist menționează un incident din 1996, în ținutul Bihar, cînd o fată dintr-o castă inferioasră a fugit cu un băiat care nu era de rangul ei. Cu aprobararea conducerii satului, capul băiatului a fost zdrobit de o piatră, iar fata a fost biciuită și însemnată pe față cu fierul roșu. Aceasta a fost soarta celui ce nu putea fi atins și a celei care l-a atins.

Chiar dacă rezultatele nu sunt întotdeuna atît de dramatice, orice societate își are membri ei considerați paria, pe bază de reputație, statut, educație, etc. Și unii dintre noi, în anumite etape ale vieții sau în unele împrejurări, ne am simțim ca niște paria – străini, neacceptați, fără valoare.

Istoria textului n0stru este despre o persoană care a fost infectată cu o boală groaznică. Nimeni nu avea voie să se apropie de aces om, nici vorbă să-l atingă. Dar Cineva a făcut-o! Este însă și povestea noastră, a lumii noastre care a fost infectată de o boală groaznică, molipsitoare. Dar Dumnezeu s-a atins de ea, de lume.

Lepra nu era doar o boală fizică, ci purta cu ea și un stigmat moral. Se presupunea că e un blestem de la Dumnezeu. Alte boli puteau fi vindicate, lepra nu. Lepra nu era doar o boală, era o necurăție, o pîngărire.

Evanghelistul Marcu ne spune că leprosul a venit la Isus cerșind și îngenunchind: „Dacă vrei, poți să mă curățești”. Tatăl unui copil îndrăcit i-a zis lui Isus: „Dacă poți..” Dar leprosul NU se îndoiește deloc că Isus poate să-l vindece. Se îndoiește doar de faptul că Isus vrea să-l curețe. El are un sentiment adînc al nevreniciei sale. E copleșit de rușine!

Strategia Izolării

Liderii religioși din vremea aceea, dar și din vremea asta, au ales strategia izolării. Leproșii, neamurile, vameșii, femeile, necircumcișii – toți trebuiau evitați. Nu mîncau cu ei, nu vorbeau cu ei, nu lucrau alături de ei, nu se uitau la ei.

Exista un grup de rabini numiți „Rabinii răniți și sângerînzi” care s-au angajat să nu se uite niciodată la o femeie. Cînd vedeau cu colțul ochiului o femeie, închideau ambii ochi pînă se asigurau că a dispărut din raza lor vizuală. Asta îi făcea să se lovească tot timpul de diferite obiecte și clădiri și de aici denumirea de „rabini răniți și sîngerînd”.

Ideea din spatele strategiei de izolare este că păcatul și boala sunt contagioase. Modalitatea de-a le evita este să te separi de genul acesta de oameni și locuri în care ai putea fi expus, să trăiești într-o carantină spirituală.

De-a lungul istoriei, oamenii religioși au fost tare atrași de strategia izolării: evitarea oamenilor păcătoși și trăirea într-o carantină religioasă. Împărțim lumea în „Noi versus ei”! Însă carantina asta religioasă devine o seră în care colcăie cele mai distructive păcate: mîndria, exclusivismul, auto-îndreptățirea, judecata, aroganța. În izolare, în carantină, dragostea moare; umilința, compasiunea și generozitatea spiritului se sufocă. Oamenii din afara carantinei, sunt priviți ca diferiți de cei din interior, sunt văzuți de ceilalți ca niște gunoaie care trebuie înlăturate.

În Isus însă, Dumnezeu face clar faptul că a respins pentru totdeauna strategia izolării.

Există TREI Miracole în această întîmplare:

1.Miracolul Accesibilității

Isus era un rabin, Învățător, dar nerecunoscut de sistemul religios piramidal. Slujba unui rabin era aceea de-a se asigura că Legea era înțeleasă și urmată. Datoria unui lepros era să-i evite pe oameni, mai ales pe rabini. Rabinul era ultima persoană pe care un lepros ar fi dorit s-o întîlnească. Dacă se apropia de un rabin, știa că urma să fie mustrat și alungat pentru că a încălcat Legea Ceremonială.

Rabinii se mîndreau cu faptul că erau inaccesibili. Se considerau atît de apropiați de Dumnezeu, încît păcătoții și leproșii, nu aveau voie să se apropie prea mult.

Ironia face însă ca singurul Rabin de care s-a putut apropia leprosul să fie Însuși ….. Dumnezeu.

Isus era oricînd accesibil. Nu doar pentru leproși, ci și pentru păcătoși: prostituate, vameși, căzuți, neamuri sau păgîni.

Dar rabinii cu cît erau mai religioși deveneau mai inabordabili.

Aici găsim diferența fundamentală dintre Isus și ceilalți lideri religioși:  Pentru ei, cu cît deveneai mai religios, cu atît trebuia să fii mai puțin abordabil. Însă în cazul Dl Isus, era exact invers. Ce BINEEE!

Isus era atît de diferit în profunzime, încît îi atrăgea pe păcătoși la EL. Fariseii erau diferiți doar în aparență și acest lucru îi alunga pe oameni din jurul lor.

În Isus vedem că adevărata spiritualitate îl face pe om mai abordabil, nu mai neabordabil.

Marcu ne relatează despre faptul că la un moment dat cîțiva copii au fost aduși la Isus să-și pună mîinile peste ei. Ucenicii însă, au încercat să Îi țină la distanță și le-au vorbit de sus. Își imaginau că cineva atît de important ca Isus, nu era accesibil. Dar Isus a fost indignat și i-a luat în brațe, s-a atins de ei.

Una dintre cele mai importante întrebări este: „Devin eu mai abordabil sau mai puțin abordabil? Cît de accesibil sunt pt persoanele din mica mea lume?

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s