Cînd sfinții se păcălesc!

Profilul unui om sfînt

Suntem făcuți sfinți prin Domnul Isus Hristos. (Evrei 10:10-14).

Cînd sfințenia e înțeleasă greșit, oamenii se păcălesc sau o iau razna. Cînd sfințenia e înțeleasă greșit, înseamnă că oamenii nu-L înțeleg bine pe Dumnezeu și din acel motiv își produc propria lor sfințenie și deci propriul lor standard de viață, care nu este cel duhovnicesc.

E foarte adevărat că suntem chemați să fim sfinți. (1Cor 1:2).

Ni s-a poruncit de Dumnezeu să fim sfinți. (1Petru 1:16). Ni s-a dat putere să fim sfinți. (Fapte 1:8).

Deși Mîntuirea noastră este la trecut și la viitor, ea are un aspect și la prezent. Acum, în prezent, suntem în procesul sfințirii.

Mîntuirea lui Dumnezeu vine la pachet în viața noastră și e formată din: Neprihănire, Sfințire și Slăvire.

În sfințire există grade, trepte. În Justificare sau neprihănire nu există trepte, dar în Sfințire există. Există diferențe de sfințire și maturitate între creștini și ele sunt vizibile.

Justificarea sau neprihănirea se ocupă cu vinovăția păcatului. Sfințirea se ocupă cu puterea păcatului în viața creștinului și aici sunt trepte. Romani 5:1-11

Deci termenul Mîntuire acoperă: Justificarea, Sfințirea și Slăvirea. Justificarea s-a petrecut o singură dată, dar și pentru totdeauna. Sună cam ciudat și riscant, dar exact așa este: Neprihănirea e pentru totdeauna. Sfințirea însă e continuă și repetitivă. Sfințirea este, poate, este cel mai important aspect al vieții noastre cotidiene. (Evrei 12:14)

Omul are un scop în viață. Scopul lui în viață este să-L iubească pe Dumnezeu din toată inima. Îndrăgostirea de Dumnezeu se numește ….. sfințire. Sună ciudat, dar exact așa este. Cind oamenii nu înțeleg scopul lor în viață se auto distrug.

@@@@ Jocul sinuciderii. Probabil că pînă acum majoritatea deja am auzit de Balena Albastră. E un joc al sinuciderii foarte popular între adolescenții din rusia și încet pătrunde și în Romania etc. Sunt conduși de un „mentor” spre sinucidere. Peste 100 de adolescenți s-au sinucis în urma acestui joc.

@@@ @ Jocul moralității însă, se joacă printre zișii pocăiți, pentru că îl confundă cu sfințenia, dar tot sinucigaș este. Dacă nu beau, nu curvesc fizic, nu fumează și merg la biserică, au impresia că sunt sfinți. Ce păcăleală! În rest pot fi: egoiști, mîndri, răzbunători, răi, neiertători, fricoși, mînioși, calomniatori, înșelători, hoți, etc. Astea, pentru ei nu sunt păcate, sau dacă sunt păcate, ele sunt păcate respectabile și acceptabile.

Așa m-am săturat de sfinți de genul ăsta, încît vreau să mai am de-a face cu ei doar în Cer.

Cînd oamenii nu au ca scop adevarata Sfințire, adică voia lui Dumnezeu în toate aspectele ei, celelalte iubiri încep să îi controleze. Se ocupă de nimicuri și ajung de nimic. „Așa vorbește Domnul: „Ce nelegiuire au găsit părinții vostri în Mine, de s-au departat de Mine și au mers dupa nimicuri, și au ajuns ei înșiși de nimic”? (Ieremia 2:5). Cînd nu umblăm după adevărata sfințenie, care e frumoasă, ne păcălim.

Cum e sfințenia și cum e sfîntul?

Deși sfințenia este un termen și o poruncă divină care ne intimidează și înfricoșează, să nu ne temem de ea. Nu-i de rău augur, ci de bun augur! O să încep cu o încurajare:

1.Un sfînt nu-i perfect. Așa-i că sună bine? Dar asta e realitatea. Perfect este Dl Isus care ne sfințește prin Neprihănirea și Jertfa SA. Aici e tot secretul!

2.Sfințirea constă în a fi îndrăgostit de Dumnezeu tot mai mult.

3.Sfințirea mă curățește, mă ține în voia lui Dumnezeu, iar cînd cad, nu rămîn jos … ci mă ridic, tocmai pentru că nu mă simt bine căzut! Locul meu nu-i acolo!

4.Fără să caut pacea și sfințirea nu ajung în Cer. Nu numai sfințirea, ci și pacea trebuie căutată. Sfinții sunt oameniii păcii! Ei sunt făcători de pace, fiind fiii lui Dumnezeu!

5.Sfințirea mă face iubitor, milos și jertfitor. „Sfințirea este Adevărata Spiritualitate”, Francis Schaeffer.

Dacă sfințirea sau sfințeniea nu te face mai bun și mai iubitor, ai confundat-o, dar ai și încurcat-o! Dacă sfințenia nu te face nobil, elegant și plin de bunătate, plin de milă și de iubire jertfitoare, nu-i sfințenie, ci e religie!

Vreți exemplul unui sfînt? E bunul samaritean. Preotul și levitul, deși religioși, poate veneau chiar de la sinagogă, erau indiferenți și preocupați de interesele lor mici și meschine, dar și imorali. L-au evitat pe cel căzut între tîlhari și nu i-au dat primul ajutor. Asta se numește … imoralitate!

Totuși aveau o parte bună și ei: doar au trecut pe lîngă el și l-au lăsat în pace, nu l-au mai lovit și ei. Ce drăcuți au fost!:(

Samariteanul însă era un sfînt. Sfințenia nu înseamnă doar a nu face anumite lucruri, ci înseamnă a face și lucruri positive. Înseamnă a te opri, a te apleca, a ridica și a investi în cel căzut. Înseamnă a pansa rănile și a vindeca.

Sfinții salvează vieți, cu orice risc, nu distrug vieți. Ei reabilitează și restaurează, în nici un caz nu compromit vieți. Doar acesta este creștinism, în rest, e teorie și vorbă goală!

„Fiți sfinți căci EU sunt sfînt” (1Petru 1:16). Deci e posibil să fim sfinți, că altfel nu ne-ar fi poruncit Dumnezeu sfințenia. Dacă sfințenia nu mă face cum este Domnul Isus, nu e sfințenie, ci e religie. Sfințenia reală mă face elegant, plin de Har și de adevăr, mă face tandru și iubitor, în nici un caz intrigant, rău, fricos, aspru și răzbunător.

A sta în prezența unui sfînt e o plăcere, pentru că el emană bunătate, demnitate, fermitate și … viață. A sta în prezența unui om religios, care „crede” că-i sfînt, e un coșmar. El emană răutate, „dreptate” și răzbunare. E steril și uscat!

Fariseii se considerau … sfinți, Isus îi considera … ipocriți.

Motivul pentru care creștinismul în europa a murit și moare și în Romania, este din cauză că prea mulți dintre noi suntem religioși și prea puțini dintre noi suntem sfinți în sensul adevărat.

Sfinții sunt oameni plin de har și de adevăr! „Doamne înmulțește numărul sfinților Tăi!”

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s