Deși sunt sfînt, păcatul rămîne, dar ……

Cum adică sunt sfînt, dar păcatul totuși rămîne? Uite așa: La nașterea din nou păcatul nu moare, el trebuie răstignit … încontinuu!

Pe lîngă iertare, Dumnezeu vrea și transforme.

Isus a luat asupra Sa, nu numai vina păcatelor noastre la Golgota, ci a biruit și puterea păcatului. Cei care sunt urmașii Lui Hristos nu primesc doar beneficiile Lucrării Sale de pe Cruce, ci participă activ, prin Duhul Sfînt, într-un sens foarte real, prin credință, la răstignirea carnală și sufletească, proprie!

Pavel face o afirmație radicală: „Știm bine că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, pentru ca trupul păcatului să fie dezbrăcat de puterea lui, în așa fel ca să nu mai fim robi ai păcatului” (Romani 6:6).

Pe lîngă faptul că suntem iertați, participăm din plin, prin puterea Duhului Sfînt, la moartea și învierea lui Hristos! Deși mă străduiesc să trăiesc o viață fără păcat, nu reușesc prea bine. Nu mai încerc să trăiesc o viață complet lipsită de păcat, cum a trăit Isus. Dl Isus, care a trăit o viață fără păcat, trăiește acum în mine! Asta este marea Revelație!

Deși Crucea e vitală, nu ne putem opri la Cruce; trebuie neapărat să intrăm în biruința învierii lui Isus Hristos, prin Duhul Sfînt! Prea mulți dintre noi ne-am mulțumit să ne oprim la Cruce, adică la iertare, (ne-am făcut culcușul acolo), dar nu am mai ajuns la Rusalii, la plinătatea cu Duhul Sfînt, adică la transformarea aceea care produce în mine și demnitate, dar și bunătate!

Sintagma „În Hristos” sau „în Domnul”, apare de cel puțin 164 de ori în epistolele lui Pavel. Acest adevăr trebuie să ne facă să ne întrebăm ce înseamnă a fii „în Hristos”.

Personal cred că sensul deplin al adevărului de mai sus e umbrit de conceptul superficial, predominant, care spune: Isus e acolo, iar eu păcătosul sunt aici! Noul Testament însă NU-L desparte niciodată pe Isus de urmașii Săi, dimpotrivă. Hristos locuiește în cei care-și pun încrederea în EL. Creștinii reali, sunt ucenicii în care trăiește Isus Hristos cel înviat!

Creștinii nu sunt doar păcătoși iertați, ci o nouă specie de oameni. Noi suntem noua societate a lui Dumnezeu, persoane în care locuiește Isus, care au aceeași viață Eternă pe care o are EL. Care au aceeași identitate cu a Sa! Observă cu atenție limbajul folosit pentru a prezenta adevărata identitate a unui urmaș (ucenic) a lui Hristos: Coloseni 1:27; 2:13; Galateni 2:20; Romani 8:1,10; 1Corinteni 6:19; Coloseni 3:3.

Analogia cu fluturele e foarte semnificativă. Fluturele a fost o omidă, un vierme. Se putea tîrî, dar nu putea  zbura. A intrat însă în metamorfoză, într-o transformare radicală și completă. Tot ce a fost înainte nu mai există. Acum este o făptură nouă. Înainte era împiedicat de identitate și de gravitate să zboare. Acum, avînd o altă identitate, în ciuda gravității, poate zbura!

John Wesley, fondatorul Bisericii Metodiste, spune despre acest fapt: „Fiecare nou născut în Hristos este sfînt, totuși, încă nu pe deplin. El este mîntuit de păcat, dar nu în întregime. Păcatul mai rămîne, dar nu domnește…. Suntem împăcați cu Dumnezeu prin sîngele Crucii. De atunci încolo firea pămîntească nu ne mai domină”.

Nu trebuie să fim dominați de sarx, (firea pămîntească, adică viața trăită fără Dumnezeu), dar suntem susceptibili cerințelor ei atunci cînd nu suntem strînși legați de Hristos! Sarx este ce fac eu atunci cînd nu sunt legat strîns de Domnul și îmi trăiesc viața așa cum vreau eu.

Cînd nu suntem dominați de Hristos, sigur vom fi dominați de sarx.

Păcatul nu este eradicat complet din ființa creștinului real, dar nu îl mai poate domina! Tu crede ce îți spune Dumnezeu, sub nici o formă să nu crezi ce îți spune vrașmașul, mintea sau simțurile! Toți ăștia din urmă te păcălesc! Singurul care îți spune realitatea pozitivă este Dumnezeu!

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s