Cimitirele pentru atei din Suedia – Hmmm!

Un studiu care deschide ochii: Mitul Scandinav!

In iulie 2016 doi cercetatori, unul de la Universitatea din Chicago si unul din Copenhaga, au publicat probabil cel  mai extensiv studiu privind mitul scandinav luind ca exemplu Danemarca.

Unele concluzii ale studiului sunt usor de anticipat pentru ca sunt raspindite peste tot – Danemarca, la fel ca toate tarile scandinave, sunt generoase in privinta beneficiilor sociale si investesc mult in educatia copiilor si a tinerilor. Dar alte concluzii nu sunt cunoscute. Danemarca nu ofera conditii prielnice pentru afaceri, si mai ales tinerilor. Locurile de munca pentru tineri sunt putine si nu bine platite.

In contrast, in America investitiile in educarea tinerilor sunt mai reduse, dar oportunitatile economice mult mai mari. La fel, in Danemarca, cu toate ca se autodefineste ca o tara a egalitatii, copiii care provin din familii instarite au oportunitati de realizare mult mai ridicate ca ceilalti si au un nivel de educatie mai ridicat. Cu toate ca educatia tinerilor e gratuita, asta nu inseamna ca tinerii scandinavi fac studii superioare intr-un numar mai mare ca cei din SUA. Motivul principal pentru care tinerii scandinavi evita universitatea este ca in Scandinavia egalitara titratii nu castiga cu mult mai mult decit cei fara studii superioare. In plus, cei cu studii superioare care castiga mai mult platesc mult in taxe, ceea ce pune la nivel de aproape egalitate, privind salariile, pe cei cu studii superioare si pe cei fara.

De ce atunci sa faci studii superioare? Doar de dragul de a munci pentru o companie reputabila, dar a castiga aproape la fel cit castiga o persoana fara studii universitare? Sistemul scandinav incurajaza oamenii sa traiasca fara a lua riscuri in viata, pentru a trai comfortabil. Nu exista motive bine intemeiate sa incerci sa te imbogatesti prin munca. Autorii atentioneaza, in final, ca entuziasmul privind modelul scandinav e exagerat si ca e nevoie de realism. Zic ei: „This paper sends a cautionary note to the many enthusiasts endorsing the Scandinavian welfare state”.” („Studiul nostru cauta sa transmita o nota de prudenta la adresa celor entuziasmati de modelul scandinav”) (Pagina 56) De fapt, autorii numesc modelul scandinav „Scandinavian Fantasy”, adica „fantezia scandinava”. [Studiul poate fi citit aici: http://www.nber.org/papers/w22465.pdf]  [Oferim aici si un comentariu privind „Fantezia Scandinava” publicat, to in iulie, in The Atlantichttp://www.theatlantic.com/business/archive/2016/08/the-american-dream-isnt-alive-in-denmark/494141/]

 Gulag pentru suflet?

Cum stau scandinavii privind sufletul? Ne-a atras atentia un interviu publicat pe 30 septembrie de Spiegel International cu Regina Margrethe II a Danemarcii. In mod surprinzator, Regina, o femeie cu profunde convingeri religioase, se autodefineste ca fiind „religioasa”, si deplange disparitia valorilor traditionale. Asemuieste Europa unui copac care isi pierde radacinile si se prabuseste. Printre altele, ea declara „if you don’t know your roots and can no longer relate to them, you will also have problems with the rest of Europe. A tree without roots will fall over, whereas a tree with roots eventually becomes part of the forest”. („daca nu iti cunosti radacinile si nu te mai poti relationa cu ele, vei avea probleme cu restul Europei. Un copac fara radacini se va prabusi, dar unul cu radacini va deveni parte din padure”) Intelepte aceste vorbe.

Interviul cu Regina Danemarcii reda si un comentariu recent, atribuit  Regelui Norvegiei, in care el defineste Norvegia in termeni post-moderni: „Norwegians are girls who love girls, boys who love boys, and girls and boys who love each other. Norwegians believe in God, in Allah, in the universe or in nothing al all.” („Norvegienii sunt fete care iubesc fete, baieti care iubesc baieti, si fete si baieti care se iubesc reciproc. Norvegienii cred in Dumnezeu, in Alah, in univers ori in nimic”) Regele Norvegiei isi defineste tara din perspectiva sexualitatii perverse si a secularismului, si pare sa fie mandru de asta. [Interviul poate fi citit aici: http://www.spiegel.de/international/europe/queen-margrethe-of-denmark-we-are-constants-in-the-world-a-1114542.html]

Ateismul in Scandinavia e in crestere. La fel si neopaganismul. Anul trecut, conform unui sondaj de opinie, 39% dintre norvegieni se declarau atei si doar 37% crestini. Efectiv, asta inseamna ca Norvegia nu este o tara crestina. Nici Suedia. Conform unui sondaj de opinie facut in 2015 de Gallup International, China e tara cu cei mai multi oameni ireligiosi din lume. Pe locul doi e Suedia, unde, conform sondajului, 76% dintre suedezi se declara „ireligiosi” ori „atei convinsi.”

Cimitirele pentru atei din Suedia

Secularizarea rapida a Suediei e reflectata si in aparitia cimitirelor pentru atei. Recent a fost deschis in Stockholm primul cimitir dedicat exclusiv ateilor. Nici un simbol religios nu e permis in cimitirul ateilor. Crestinii sunt bineveniti sa-si ingroape mortii acolo atita timp cit crucea crestina nu e amplasata pe mormint. [Detalii: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/sweden-atheist-cemetery-opens-religion-church-of-sweden-a7371006.html]

Ironic, cimitirul e proprietatea Bisericii Luterane.

Alianța familiilor din Romania

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s