Lecția Nob: pîine și sabie 2

Unde pot fugi cei disperați?

Pot să meargă în Casa lui Dumnezeu. La biserica lui Isus Hristos. Pot să caute un Ahimelec, un lider al bisericii, căruia să îi pese de sufletele disperate și necăjite. Cel care a intrat în Sanctuar flămînd și fără arme, pleacă de acolo cu stomacul plin de pîine specială și cu sabia unui uriaș, o sabie specială. Dar vă rog să observați că în Casa lui Dumnezeu se găsește doar pîine specială, neobișnuită, sfințită. Nu-i de mirare că după ce David pleacă mai departe tot urmărit de Saul, cînd are ocazii nenumărate să îl ucidă, de fapt îi cruță viața. Mîncase pîine sfințită și avea de acum o sabie convertită. El însuși era altul! Cînd mănînici hrană sfîntă devi și tu sfînt și nu mai poți ucide, chiar dacă ai ocazia, ci dai viață. Așa fac doar sfinții!

@@@Aceasta este una dintre funcțiile bisericii. Un Templu, o Capelă, o Casă, e locul în care eu, la fel ca David, primesc pîine și sabie. Putere pentru fiecare zi și armă pentru luptă.

Pîine și Sabie. Observați că nu erau acolo săbii, ci sabie. Hrană și echipament. Biserica există pentru a le oferi pe amîndouă, nu numai pe una.

Isus cheamă biserica să se încline în direcția compasiunii, dar și a echipării. Cu un mileniu mai tîrziu Fiul lui David, își aducea aminte de flexibilitatea lu Ahimelec: Matei 12:1-5.

Dar tot acolo, în Casa lui Dumnezeu mai era cineva, închis înaintea Domnului. Era Doeg, un edomit, șeful ciobanilor lui Saul. Doeg e omul care era în casa lui Dumnezeu, în post și rugăciune, dar degeaba. Cînd soldații lui Saul nu a vrut să îi ucidă pe cei 85 de preoți, plus Ahimelec, Doeg n-a stat pe gînduri, i-a ucis fără milă. El nu mîncase hrană sfîntă, chiar dacă postise! S-a văzut prin comportamentul său ucigaș! Iată că credincioșii care postesc pot deveni foarte brutali, criminali și mișei. Doeg n-a călcat nici o lege, precum Ahimelec și David, dar era ticălos, chiar dacă practica postul. Era aservit sistemului și de dragul lui a ucis!

Concluzie

La sfîrșitul zilei petrecute în sanctuar, întrebarea care se pune nu este cîte legi au fost încălcate, ci mai degrabă cîți Davizi disperați au fost hrăniți, salvați și echipați. David acolo însă a găsit ce avea nevoie … maxima: Înțelegere, Acceptare, Pîine și Sabie. Hrană și echipament! Biserica este chemată să ofere aceste două valori, lucruri sau miracole. Oamenii flămînzi să găsească hrană și arme de luptă, dar și de apărare!

Ahimelec învață biserica lui Hristos, să urmărească spiritul Legii, mai mult decît litera ei. Iar David îi învață pe cei disperați să caute ajutor la poporul lui Dumnezeu. În această situație David se împiedică. Sufletelor disperate li se întîmplă asta mereu. Dar cel puțin David se împiedică în locul potrivit – în Casa lui Dumnezeu, acolo unde Domnul întîmpină inimile disperate, deznădăjduite și le îngrijește.

Cu 1000 de ani mai tîrziu, fiul lui David, Isus, celor ce erau disperați le aduce pîine pentru sufletele lor: Pace Vouă. Aduce o Sabie pentru luptă: Luați Duh Sfînt. Pîine și Sabie. El le oferă amîndouă celor disperați, celor nevoiași! El ne sfințește pe toți! Încă mai face asta!

 

 

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s