Lecția Nob: Pîine și Sabie 1

1Sam 21-22

Cu o recompensă mare pe capul lui și cu o poteră numeroasă pe urmele lui, David realizează o chestiune tragică: „Saul nici nu mă place și nici nu mă iubește!”

Numele de David e în capul listei cu cei pe care vrea Saul să-i ucidă. El aleargă privind peste umăr, doarme cu un ochi deschis și mănîncă cu ochii în patru. Ce vremuri trăia acum. Cînd era acasă la tatăl său Isai, îi păștea turmele. Apoi a apărut Samuel, un profet înaintat în vîrstă, cu un corn cu untdelemn și la uns. Cînd untdelemnul l-a acoperit pe David, l-a acoperit și Duhul Sfînt.

David a trecut de la serenadele pentru oi, la serenadele pentru Saul. Piciul nebăgat în seamă dintre fiii lui Isai, a devenit subiectul de discuție al cetății. Femeile îl cîntau! Dușmanii se temeau de el. Ionatan, fiul lui Saul, îl iubea. Saul îl ura. Mical, fica lui Saul, s-a îndrăgostit de David și s-a căsătorit cu el. Era chipeș, luptător de neînvins, dar și smerit, ceea ce nu se mai găsește azi prea ușor!

Șase atentate au fost asupra vieții lui David. A scăpat din toate pentru că Domnul avea cu el planuri de viață, nu de moarte! (Și cu noi are a fel!) A hotărît sa fugă. Dar unde?

La Betleem, ar pune în pericol viața celor din familia sa. Pe teritoriul inamic și-ar risca poate și mai mult viața. Alege o opțiune elegantă și neobișnuită, care îl îmbie cel mai mult. Alege o altă ascunzătoare, o ascunzătoare surpriză. Merge la biserică! La Nob, o cetate preoțească. „David s-a dus la Nob, la preotul Ahimelec”.

Ahimelec conducea la Nob un fel de mînăstire și era stră-strănepotul lui Eli. În Nob slujeau 85 de preoți (22:19). David se grăbește să ajungă în mica cetate, căutînd să se ascundă de dușmanii care căutau să îi curme viața.

Sosirea lui David îi stîrnește lui Ahimelec întrebări și o teamă ușor de înțeles. Ce îl aduce pe marele războinic la Nob? Ce dorește ginerele împăratului? David cumpără timp și siguranță mințindu-l pe preot. 21:2-3

Disperat David recurge la neadevăr. Asta ne surprinde. Pînă acum David era remarcabil, fără pată, imaculat, onest. A rămas calm cînd frații s-au răstit la el. A rămas puternic cînd Goliat a răcnit. Și-a păstrat cumpătul cînd Saul și l-a pierdut.

Preotul nu pune la îndoială spusele lui David, cum că este într-o misiune specială. Lui David și oamenilor lui le este foame. Numai că preotul nu are resurse obișnuite, ci neobișnuite. Are numai pîine sfințită. După o săptămînă și numai după o săptămînă, preoții și numai preoții, puteau să mănînce această pîine. David nu este preot și pîinea tocmai e pusă proaspătă pe altar. Preotul în loc să respecte Legea lui Moise, hotărăște să respecte Legea lui Hristos: milă și Har. A călcat legea ca să dea viață celor urmăriți de sistem.

În loc să respecte codul lui Moise literă cu literă, Ahimelec a împlinit nevoia unui copil al lui Dumnezeu! Și cum răsplătește David compasiunea lui Ahimelec? Cu încă o minciună! 21:8

Credința lui David se clatină. Cu puțin timp în urmă, nu avea nevoie decît de praștia de cioban. Acum cel care a refuzat armura și sabia lui Saul, cere o sabie și o primește tocmai pe a lui Saul. Ce s-a petrecut cu eroul nostru? E simplu. Și-a mutat atenția de la Dumnezeu, la Saul. E adevărat că e mult mai ușor să te lupți cu dușmanii decît cu frații. În consecință, disperarea și-a găsit loc în inima lui. O disperare generează minciună, stîrnește teamă și umbrește adevărul.

Partea a 2a continuă

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s