Misteriosul „Zapis” din Vinerea Mare

”A șters zapisul cu poruncile lui care stătea împotriva noastră și ne era potrivnic și l-a nimicit pironindu-l pe cruce.”

De fapt, ce semnifică “zapisul” pironit pe cruce ? Termenul “zapis” a fost tradus din grecescul “cheirographon”, întîlnit o singură dată în Biblie, în Coloseni 2:14. Studii recente, făcute de cercetatori în literatura apocaliptică și rabinică, dovedesc faptul că acest termen se referă la un “dosar sau registru de pacate”, o evidență privind povara păcatelor săvîrșite de om.

Unele traduceri ale Bibliei, afirmă despre acest “zapis”: “și l-a ridicat din mijloc”, sau „la dat la o parte” sau „l-a șters” ….. dar l-a și „nimicit pironindu-l pe cruce”, ceea ce ne trimite la imaginea unei săli de judecată în care mijlocul sălii era ocupat de martorul acuzării sau de procuror. Astfel, în contextul Epistolei către Coloseni, “zapisul” care stătea împotriva noastră este martorul acuzator, procurorul, dosarul, registrul sau evidența păcatelor noastre, pe care Dumnezeu le-a sters cu sîngele jertfei lui Hristos, nu doar îndepărtîndu-l din sala de judecată, ci și nimicindu-l. Uaaau!

Deci, apostolul Pavel ne vorbeste aici despre plenitudinea iertării oferite de Dumnezeu, care prin Sîngele curs pe Golgota a anulat , a înlăturat, a șters, a nimicit și a pironit pe cruce “zapisul”, dosarul păcatelor noastre care era împotriva noastră, acuzîndu-ne. În felul acesta s-au împlinit cuvintele aceluiași apostol din Romani 8,1: “Acum dar nu mai este nicio osîndire pentru cei ce sunt în Hristos Isus, care nu trăiesc după îndemnurile firii pămîntești, ci după îndemnurile Duhului.”

Asadar, documentul “pironit” pe Cruce este dosarul păcatelor noastre prin ștergerea căruia am fost eliberați, iertați și mîntuiți.

Putem „dormi” liniștiți tot datorită lui Isus Hristos 🙂 care într-o zi de Vineri, pe Cruce, a nimicit registrul cu păcatele noastre pentru Totdeauna. Slavă LUI!


 

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s