Poți să ai Duhul Sfînt, dar să nu fii duhovnicesc?

Cineva cu mult înaintea mea a spus o chestiune care pe moment nu am înțeles-o: „Cel mai mare deserviciu îl aduc bisericii creștinii care nu sunt plini de Duhul Sfînt”. Acum înțeleg la ce s-a referit și zicerea chiar este adevărată! Am fost și eu unul dintre ei!

Există cîteva versete în epistolele pauline care la prima vedere pot fi interpretate foarte greșit. Cînd tratăm Scriptura superficial, putem face greșeli majore și teologice, dar și practice, care să ne ducă în rătăcire. Iată un verset la care să ne oprim:

„Voi însă nu mai sunteți pămîntești, ci duhovnicești (spirituali), dacă Duhul lui Dumnezeu locuiește în adevăr în voi. Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui” (Romani 8:9)

Recent eram la o întîlnire de rugăciune, printre care și niște pastori. Discuția a fost despre duhovnicie și eu am făcut  afirmația că e posibil să ai Duhul, dar să nu fi duhovnicesc. Unul a reușit însă să mă uimească cu o replică sinceră, cred. Mi-a citit versetul de mai sus iritat, mi-a împins Biblia înapoi în față cu ciudă (așa mi s-a părut) și mi-a zis că oricine are Duhul este și duhovnicesc. Hmmm! Nu i-am împărtășit părerea … deloc!

La prima vedere și citire așa s-ar părea; că oricine are Duhul este și duhovnicesc, dar la o meditație aprofundată, lucrurile sunt puțin diferit. Pavel însă aplică aici două condiții, înainte de-a îi declara duhovnicești pe cei ce au Duhul. Care? „ … dacă Duhul lui Dumnezeu locuiește în adevăr în voi”.

Deci duhovnicești suntem doar dacă în adevăr Duhul locuiește în noi, nu pe lîngă noi. Dar mai e ceva! Ce înțeleg eu din acest pasaj, este că e posibil să ai doar impresia că ai Duhul, dar de fapt să nu Îl ai, sau să nu te aibă EL pe tine.

Dar mai există încă un pasaj profund, care ne spune încă un adevăr ciudat, paradoxal, dar posibil, foarte posibil. Care?

E posibil să ai Duhul, adică să fii născut din nou, dar să nu fii duhovnicesc. Cazul unora din biserica din Corint e foarte sugestiv: că poți fii născut din nou, adică să ai Duhul, dar să nu fii duhovnicesc.

„Cît despre mine fraților, nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovnicești (spirituali), ci a trebuit să vă vorbesc ca unor oameni lumești (carnali), ca unor prunci în Hristos …… pentru că tot lumești sunteți” (1Corinteni 3:1-4).

Aștia din Corint erau biserica lui Dumnezeu, sfințiți în Hristos. Citiți introducerea Epistolei. Presupun că erau născuți din nou, că altfel Pavel nu-i numea biserica lui Dumnezeu. Aveau daruri, vorbeau în limbi, dar nu aveau tocmai …. duhovnicie. E contradictoriu! Iată că poți vorbi în limbi, dar să nu fi duhovnicesc. Aceasta este una dintre cele mai mari drame din biserica lui Dumnezeu: creștini ne-duhovnicești. De ce nu merg bine unele biserici? Pentru că în frunte cu liderii lor, nu sunt duhonicești! Eu am trecut pe calea asta și m-am saturat de ea! Să știți că nu toți oamenii care predică bine, care sunt și morali, sunt și duhovnicești!

Cum sunt oamenii ne-duhovnicești? Iată un singur exemplu: „În adevăr, cînd între voi sunt zavistii (gelozii), certuri și dezbinări, nu sunteți voi lumești și nu trăiți voi în felul celorlalți oameni?” (1Cor 3:3).

Profilul creștinului duhovnicesc.

Oamenii duhovnicești însă, sunt locuiți, dar și conduși de Duhul Sfînt. Doar ei sunt fii lui Dumnezeu. Ei sunt plini de dragoste, curăție, bunătate și rîvnă pentru Isus Hristos. Cuvintele lor sunt de zidire. Sunt darnici! Ei caută să ridice pe cei căzuți cu duhul blîndeții, caută să vindece, în nici un caz nu caută să distrugă, nici chiar pe dușmani. etc.

Omul duhovnicesc este locuit de Duhul, dar nu doar locuit, ci și călăuzit de Duhul lui Dumnezeu (Romani 8:14).

Creștinul lumesc are Duhul, poate avea moralitate, chiar și daruri spiritule și cred că va fi chiar și mîntuit, dar ca prin foc!!! El însă nu-i duhovicesc și nici sigur de mîntuirea sa, pentru că faptele sale sunt asemănătoare cu ale lumii. Un creștin neduhovnicesc e o caricatură tristă și nereușită a autenticului, care nu face deloc cinste Mîntuitorului!

Deci, deși e paradoxal și contradictoriu, se pare că poți avea Duhul, fără să fii duhovnicesc!

Creștinul duhovnicesc însă, este total deosebit de cel lumesc sau carnal, pentru că el e locuit, dar și condus de Duhul. El nu are doar Duhul, ci e și duhovnicesc, el are și roada Duhului, dar și darurile Duhului! E balsam pe rană. E caracterizat de demnitate, bunătate, dar și simpatic. E și serios, dar și bucuros! El are siguranța mîntuirii tocmai pentru că e condus de Duhul!! Tu ești duhovnicesc??? Sau doar … ???

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s