Turbarea fraților

Filipeni 4:1 „De aceea, preaiubiţii şi mult doriţii mei fraţi, bucuria şi cununa mea, rămâneţi astfel tari în Domnul, preaiubiţilor!”

„Nimeni nu a fost interesat să stea de vorbă cu Dina, omul care era cel mai lovit și rușinat din toată povestea cu prințul Sihemului (Geneza 34).
Uneori parcă și numele îți este predestinat amărăciunii și suferinței. Dina înseamnă judecată. Oare ce o fi gândit Lea, mama ei, când a ținut-o în brațe și a numit-o judecată?
Cum o fi crescut Dina alături de frații ei care purtau nume ca: fericire, noroc, vedeți fiu, ascultare, alipire, lăudat să fie Domnul? Poate a simțit, ca mulți dintre noi, că am aterizat pe un pământ ostil, într-o casă plină de războaie. Casa părintească nu e doar locul unde mănânci și dormi ci mai ales locul unde înveți dragostea și deprinzi știința de a trăi.
Naiva Dina a crezut că faptele prinților lumii sunt pe măsura vorbelor lor dulci. Când s-a trezit a aflat cu durere că prinții lumii vorbesc frumos și trăiesc urât. Și totuși Dumnezeu are soluția în nenorocire: harul lui tămăduitor. Tot Sihemul s-a convertit. Prințul Sihem și Dina puteau ajunge la altar. Dar frații au schimbat povestea: l-au trimis pe Sihem în mormânt și pe Dina au îmbrăcat-o cu o rochie pestriță.
Harul poate fi oprit și viața transformată în nenorocire atunci când frații sunt loviți de turbare: Geneza 49:7 „Blestemată să fie mânia lor, pentru că a fost prea turbată, şi furia lor, căci a fost prea sălbatică! Îi voi împărţi în Iacov şi-i voi risipi în Israel.”
Harul poate fi oprit și viața transformată în nenorocire atunci când frații sunt vicleni: Geneza 34:13 „Fiii lui Iacov au răspuns şi au vorbit cu vicleşug lui Sihem şi tatălui său, Hamor, pentru că Sihem necinstise pe sora lor, Dina.” Pînă la urmă a contat mai mult prada și bogățiile Sihemului decât inima sorei lor Dina.

Isus Hristos nu mai moare. Dar harul lui poate fi oprit când frații sunt turbați și vicleni. Cu Dina cine mai stă de vorbă?
Suntem chemați să fim bucurii și cunună pentru semeni și nu săbii care ucid.
Fraților, să nu nimicim harul!”
Florin Ianovici

Mi-a atras profund atenția mesajul de mai sus. Nu-mi aparține mie, deși tare mi-ar fi plăcut. Cît de adînci sunt adevărurile revelate de Duhul în mesajul lui Florin. M-a impresionat total și de aceea îmi permit să mai croșetez cîteva aspecte la ceea ce deja s-a spus.

„Nimeni n-a stat de vorbă cu Dina să-i ceară și ei părerea”.
Frații au stat însă de vorbă doar între ei și au decis: Sihem este vinovat și gata, iar Dina e o victimă! Pe Sihem, și tot ce se înrudește cu el, îl ucidem fără pic de milă. Le plăcea răzbunarea! Și exact asta au făcut.
Ce asemănare cu teroriștii statului islamic. Doar că frații Dinei făceau parte din poporul lui Dumnezeu, și asta e și mai trist. Cînd poporul lui Dumnezeu e lovit de turbare, mînia și răutatea ajung la paroxism.
Totul putea să se termine cu nunta plănuită deja între Sihem și Dina, dar s-a sfîrșit cu asasinate și execuții în masă. Unde lipsește Harul se lasă cu …. moarte!
Iată ce mesaj profetic rostește propriul lor tată Iacov, în dreptul lor, împotriva lor, și nu se juca deloc cu cuvintele:
Geneza 49:5-7 „Simeon și Levi sunt frați. Sabiile lor sunt niște unelte de silnicie (cruzime). Nu vreau să intre sufletul meu la sfaturile lor; Nu vreau să se unească duhul meu cu adunarea lor! Căci în mînia lor au ucis oameni și în răutatea lor, au tăiat venele cailor. Blestemată să fie mânia lor, pentru că a fost prea turbată, şi furia lor, căci a fost prea sălbatică! Îi voi împărţi în Iacov şi-i voi risipi în Israel.”

Cînd frații sunt loviți de viclenie și mînie turbată, Harul este oprit și viața altora este transformată în carne de tun. Însă frații loviți de turbare, niciodată nu vor putea recunoaște că au fost plini de viclenie și mînie, pentru că realitatea asta este ascunsă de ochii lor. Ei vor spune doar că s-a făcut dreptate! Că pata trebuia curățată!

Fiii lui Iacov, adică frații, urmau să mai aibă încă o izbucnire de viclenie, răutate și mînie turbată, cîțiva ani mai tîrziu și tot la cîștig se gîndeau și atunci. Tot „dreptatea și adevărul” lor au aplicat și atunci. Au mai avut răbufnirea de invidie, mînie și răutate cînd l-au vîndut pe fratele lor mai mic, Iosif. Fratele Iosif atunci a scăpat de moarte ca prin urechile acului pentru că Dumnezeu avea alte planuri. Inițial au vrut să-l ucidă și pe el, dar „norocul” lui că a intervenit Ruben și l-a scăpat de moarte, ca pe urmă să ajungă sclav, tranzacționat, acuzat de viol, arestat, etc.
Dar de data asta însă, la Sihem, turbarea fraților au transformat ceea ce putea să devină nuntă, în dramă, traumă, tristețe și înmormîntări multiple și o groapă comună. Ca într-un film plin de cruzime cu ISIS. Cînd oamenii religioși turbează e nașpa de tot!

Oamenii duhovnicești însă nu procedează așa. Harul dă viață, ridică, vindecă, corectează, dar și restaurează. Mînia turbată și răutatea în numele moralității sau al „dreptății” naște furie, cruzime și moarte, în numele unui adevăr denaturat, dar și a unei dezinformări, în afara voii lui Dumnezeu!
Au distrus viitorul sorei lor, singura ei șansă de-a se căsătorii, și l-au transformat în haine cernite, tristețe și singurătate pentru totdeauna. Dar ce mai contează Dina? Să nu mai vorbim de Sihem! Pentru fații turbați el valora mort mai mult decît viu!

Cu ce s-au ales frații din partea tatălui lor? Cu blestem, cu risipire, cu lipsă de binecuvîntare, etc.

Fraților să nu oprim nici noi Harul și nici să nu-l transformăm într-o dreptate subiectivă, crudă și vicleană, interpretată după bunul nostru plac, că altfel și pe noi ne paste aceleși mesaj prophetic, dar lipsit de Har.

Simeon și Levi au primit un mesaj lipsit de har, un mesaj de blestem, iar Iuda, cu toată aventura lui prostească din Geneza 38, pentru că s-a smerit și pocăit, a primit din partea tatălui său binecuvintări multiple: Geneza 49:8-12.
Tu plantează și cultivă Har și vei avea parte de Har, altfel riscul e prea mare!

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s