În numele Libertății și al Religiei

E șocant ce s-a petrecut miercuri la Paris; și vînatoarea încă nu s-a terminat în momentul cînd scriu aceste rînduri, iar Franța se zvîrcolește în agonia fricii și a terorii.

Au apărut o multitudine de dezbateri în media, de toate culorile. Cineva a scris un articol intitulat interesant. ”Vina de a fi îndrăznit să gândeşti liber. Cazul „Charlie Hebdo”. Da, însă lucrurile nu sunt chiar așa de simple precum par. Iar chestiunea cu îndrăzneala de-a gîndi liber, deși sună foarte modern și democratic, e foarte periculoasă, pentru că „produsul” gîndirii și exprimării libere e monstrous.

Personal cred că toți avem dreptul să gîndim liber (și chiar să nu gîndim), dar tot personal cred că, deși avem dreptul să gîndim liber, nu avem dreptul să manifestăm liber demonul care zace în noi, chiar dacă îl numim „libertate de exprimare”.

În numele libertății de exprimare, nimeni nu are dreptul să provoace, să ridiculizeze, să batjocorească, pe oricine și oricînd, după pofta inimii sau minții  lui pervertite, puse pe provocări, insulte, jigniri și defăimări. Păi indivizii de la Charlie Hebdo au publicat caricaturi cu Trinitatea lui Dumnezeu într-o postură homosexuală. Aștia și-au bătut joc de orice religie. Deși ucigașii nu sunt scuzați pentru asasinatele lor, nici caricaturiști nu sunt scuzați pentru profanarea aplicată religiilor pe care le-au batjocorit. Dacă creștinii nu au reacționat la ofensele aduse lui Hristos, iată că islamul a reacționat semănînd groază și moarte. Deci, atenție la ce gîndim și mai ales la cum ne manifestăm! Iată că vulgaritatea și violența satirică scrisă, a născut un alt monstru: a dat naștere la violență și moarte fizică.

Ieri la prînz, vorbeam cu un prieten și el a spus ceva ce mi-a dat de gîndit. A zis: „De ce cei de la Charlie Hebdo nu au făcut caricaturi obscene și vulgare cu familia lor, cu mama, cu tata etc?”. Cînd libertatea mea de exprimare umilește, face atac la persoană, îmbolnăvește sau rănește, aceea nu mai e deloc libertate, ci e umilire! În numele libertății de exprimare, am dreptul să cer să ne folosim înțelepciuea de bun simț, atunci cînd vorbim și scriem!

Am apreciat atitudinea moderată și înțeleaptă a lui Andrei Plesu, Cristian Tudor Popescu, Victor Ciutacu și a lui Tudor Octavian, gînditori și gazetari de marcă în Romania. Toți acești domni au spus pe postul TV că nu ar fi publicat asemenea caricaturi care nu aduc nimic bun în urma lor,  dimpotrivă…..

Cînd scopul unui om, al unei emisiuni sau al unei reviste este doar acela de-a persifla, defăima, otrăvi, provoca și instiga (indiferent de rezultat) pe oricine, doar de dragul libertății de exprimare, individul acela, emisiunea sau publicația aceea și-au pierdut valorile demne pe care ar trebui să le urmărească. Iar cînd scopul altui om e doar răzbunarea în numele religiei, ca reacție la o libertate greșit înțeleasă, omul devine ucigaș în masă. Ce trist, ce grav!

Mi-a plăcut articolul de mai jos la care subscriu:

„Putem să apărăm o libertate de expresie absolută, dar un asemenea deziderat nu este decât o pretenţie ipocrită. O astfel de libertate absolută nu există! Avem astăzi legi care pedepsesc, de exemplu, derapajele antisemite. Iar aceste reguli au apărut în urma unei tragedii umane petrecute acum 70 de ani. În zilele noastre apar alte tragedii umane. Şi trebuie să găsim soluţii pentru a modera, pentru a împaca diferenţele pentru a nu permite escaladarea unor conflicte periculoase la scară civilizaţională”.

Ce nobil și superior e Isus Hristos. EL ne învață să fim oameni de bun simț, să îi iubim pe toți și la toți să le facem bine.

Rămîn cu Hristos și în Valorile Sale: Isus nu ne provoacă să otrăvim, să provocăm, să instigăm sau să ne răzbunăm, ci să iubim pînă la jertfă!  El ne cheamă nu să luăm viața, ci să oferim viață!

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s