Furnizorul de Har!

Dragoste și Iertare Neobișnuită

Cînd regele Saul împreună cu 3000 de soldați, îl urmărea pe regele David pentru a-l ucide, Saul a intrat într-o peșteră să se odihnească. Și ura uneori obosește!

Regiunea En-Ghedi fierbea înăbușit în căldura ca de cuptor de foc. Razele soarelui lovesc cefele soldaților precum niște pumnale. Saul intră în peșteră să doarmă. Însă David și oamenii lui erau deja în fundul peșterii. (1Samuel 24:3). Avînd ochii orbiți de soarele din deșert, împăratul și garda lui de corp nu observă siluetele tăcute, lipite de pereții peșterii. Dar fii sigur că haiducii lui David îi văd pe cei ce au intrat ultimii în peșteră.
În timp ce Saul ascultă de chemarea naturii și adoarme, zeci de ochii se fac tot mai mari și cu mîinile își ating pumnalele de la șold. David le face semn oamenilor lui să stea pe loc, iar el se strecoară tiptil pe lîngă perete, scoate cuțitul din teacă și taie, dar nu gîtul, ci colțul hainei lui Saul. David pe urmă dispare din nou la fel de silențios în cotloanele peșterii.

Oamenilor lui David nu le vine să creadă ce a făcut șeful lor. Nici chiar lui David nu-i vine să creadă! Și totuși, sentimentele lui nu le reflectă pe ale lor. Ei cred că el a făcut ce nu trebuie, el crede că a făcut o treabă duhovnicească. Cine are dreptate? Soldații lui David cereau moarte, David oferă viață. Soldații pretindeau răzbunare, David oferea iertare.

Nu-i de mirare că e singurul om din Scripturi numit „omul după inima lui Dumnezeu”, tocmai pentru că oferea viață, milă și iertare.
Saul iese din peșteră, iar David iese și el după cîteva minute. Ridică apoi colțul veșmîntului și strigă: „Te-aș fi putut omorî, dar n-am făcut-o”!
Saul își pleacă ochii uluit, își privește colțul mantiei sale lipsă și zice: „Dacă întîlnește cineva pe vrășmașul lui, îl lasă oare să-și urmeze drumul în liniște?” 24:19. Ceea ce îi părea de neconceput lui Saul, un credincios firesc, este foarte posibil pentru David, un credincios duhovnicesc.
David oferă viață și nu numai odată!
Cu numai două capitole mai tîrziu, Saul nu se astîmpără și din nou îl urmărește pe David cu scopul de-al ucide. David din nou își arată superioritatea și în timp ce tabăra lui Saul doarme, cutezătorul David împreună cu un soldat, se strecoară printre rîndurile urmăritorilor lor și în loc să-l omoare pe Saul, doar îi ia sulița și vasul cu apă de lîngă Saul și pe urmă se face nevăzut.
În loc să-i ia viața, David îi ia doar sulița.
Din nou îi cruță viața lui Saul. Din nou omul acesta își arată mintea duhovnicească plină cu Dumnezeu. Cine îi domină gîndurile? „Domnul va răsplăti …. Domnul te dăduse …. Unsul Domnului …. Înaintea Domnului” (26:23-24).

David era furnizor de Har.
Una este să oferi Har prietenilor, dar să le oferim Har dușmanilor de moarte?
Tu ai putea s-o faci? David a reușit și asta l-a impresionat chiar și pe Dumnezeu!
Ce remarc în Scripturi, dar și în viața contemporană, este că unii oameni sunt înzestrați cu glande ale îndurării. Dar ăștia nu sunt mulți nici chiar în bisericile creștine!
Oamenii ăștia secretă iertare și îndurare, fără să poarte ranchiună și fără să se plîngă!
Celor mai mulți dintre noi ne vine foarte greu să îl iertăm pe Saulul nostru. Îi iertăm pe cei cu o singură abatere, cum să nu? Putem trece peste delicte minore, dar cum rămîne cu infracțiunile grave? Dar cu recidiviști? Cu Saulii care ne fac rău de mai multe ori?

Dacă s-ar întîmpla ca acel ticălos să caute umbră la picioarele tale, ai proceda ca David? L-ai putea ierta pe ticălosul care te-a înșelat, rănit sau dezamăgit? Dar a nu ierta îți va fi fatal! Răzbunarea îți fixează atenția asupra momentelor urâte din viața ta, asupra momentelor chinuitoare din trecutul tău sau al altora. Acolo vrei să privești? Dacă continui te vei îmbolnăvi! Te vei distruge sigur pe tine și poate și pe alții. „Distrugătorii de dușmani au nevoie de două morminte” Max Lucado. Unul poate pentru dușman, dar celălalt sigur pentru tine!
Saul a fost un furnizor de durere! David era un furnizor de Har. E de preferat … Harul! Tu ce fel de furnizor ești? Sper că de …. Har!

Prelucrare după Max Lucado

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s