De ce l-a mustrat Domnul pe Petru?

Matei 16:21-23
„De atunci în colo, Isus a început să le spună ucenicilor Săi că EL trebuie să meargă la Ierusalim, să patimească …… ca are să fie omorît, și că a treia zi are să învieze. Petru L-a luat deoparte ăi a început să-L mustre zicînd: Să te ferească Dumnezeu Doamne! Să nu Ți se întîmple așa ceva. Dar Isus s-a întors și I-a zis lui Petru: Înapoia mea Satano. Tu ești o piatră de poticnire pentru Mine. Căci gîndurile tale nu sunt gîndurile lui Dumnezeu, ci gînduri de ale oamenilor”.

De ce i-a spus Domnul Isus lui Petru: “înapoia mea Satano?”
1. Pentru că NU avea gîndurile lui Dumnezeu. Deși intervenția lui Petru pare salutară, totuși Isus NU poate fi mustrat de Petru niciodată, nici cu cele mai bune intentii. Iar Petru cel ce mustră, este aspru mustrat la rîndul său tocmai de Cel pe care L-a mustrat! Însă gîndurile lui Dumnezeu sunt total diferite de gîndurile oamenilor. Să nu uităm asta niciodată: Gîndurile lui Dumnezeu mai întîi includ moartea eului omului, pentru a putea învia duhul omului! Doar dacă moare eul, poate învia duhul.

2.Pentru că Petru avea gîndurile oamenilor
Desi Petru a avut o interventie aparent foarte spirituală, Isus i-a aplicat o „corecție” usturătoare, dar foarte necesară. I-a spus Domnul Isus lui Petru că este Satan? Categoric nu! Isus îl mustră acolo doar pe Satan pentru că l-a influențat pe „sfîntul” Petru. Sfinții pot fi influențați de cel rău, dar personal nu cred ca pot fi locuiți de cel rău.

Care a fost greșeala lui Petru? Gîndirea umanistă! Domnul le-a spus că El va fi dat la moarte. Aici Petru a intervenit, L-a tras deoparte pe Domnul și i-a zis: “Să Te ferească Dumnezeu, Doamne. Să nu ți se întîmple așa ceva”. (Bine, totuși, că L-a tras pe Domnul deoparte și nu L-a corectat în public. Avea totuși ceva maniere de lider). Totuși gîndea ca un om, pentru că majoritatea oamenilor vor să scape de suferință și moarte.

3.Gîndurile oamenilor sunt foarte periculoase. Ele pot fi influențate de vrăjmaș fără ca noi să sesizăm acest lucru. Din acest motiv Isus l-a mustrat aspru pe Petru. Ucenicul ăsta a avut un gînd pozitiv totuși, dar umanist; el se gîndea numai la viață, dar creștinismul începe cu moarte, pentru ca cel ce a murit să cunoască adevărata Viață. Începe cu moarte, ca să ajungă mai apoi la înviere. Tot așa a făcut Dumnezeu cu Creația Sa. Mai întîi a fost o seară și apoi o dimineață.

4. Gîndurile oamenilor pot părea justificative și evlavioase la prima vedere.
Dar aparențele înșală. Chiar și atunci cînd un credincios îți recomandă un lucru aparent bun, el trebuie verificat mai întîi prin Duhul, dar și prin Cuvîntul lui Dumnezeu.

Cînd David era ascuns în peștera En-Ghedi și a avut ocazia să îl omoare pe Saul, deși a primit niște sfaturi aparent justificative, ba chiar evlavioase din partea oamenilor săi, el nu le-a urmat, ci a cruțat viața lui Saul. Deși cuvintele folosite de oamenii săi erau tentante și foarte cucernice: “Iată ziua în care Domnul îți zice: Dau pe vrăjmașul tău în mîinile tale; fă-i ce-ți va plăcea”. David în loc să-i taie capul lui Saul, îi taie doar coltul hainei. Gindurile “evlavioase” ale oamenilor săi, nu erau gîndurile lui Dumnezeu. David nu s-a luat după aparenta evlavie pretinsă de oamenii săi, care erau cu Dumnezeu în gură, dar nu și în inimă. Se mai întîmplă și azi: cu Domnul în gură, dar nu și în inimă!

Gîndul lui Hristos, depășește cele mai “evlavioase” gînduri ale oamenilor.
Calea lui Hristos mai întîi începe cu Crucea, ca apoi să ajungă la Cunună! Începe cu moartea, ca să poată ajunge la Înviere. Deci, atenție la gîndurile care par evlavioase, dar de fapt sunt ….. drăcești! Dacă nu există mai întîi moartea eului, nu există nici învierea duhului!

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s