Principiul primului pas

Iosua 3:1-17
Iosua e cartea victoriilor, dar cu Dumnezeu, adică în termenii lui Dumnezeu, în condițile Sale! Ne plac mesajele despre Dumnezeul Atotputernic în care credem și pe care Îl slujim. Dar aici apare o problemă: simpla informație nu este de ajuns pentru a experimenta minunile lui Dumnezeu. Pot primi multe informații care să mă asigure că puterea lui Dumnezeu e mare. Dar simpla informație nu transformă mintea și nici caracterul. Sunt necesare acțiuni speciale pentru a avea parte de experiențe speciale, pentru a putea avea loc miracolul sau transformarea după care tînjim.
Poți experimenta puterea lui Dumnezeu, dar trebui să faci tu primul pas.
Dar asta nu împlică doar o recunoaștere mentală a lui Dumnezeu, ci și un pas activ bazat pe certitudinea că Domnul este demn de încredere! Dar mai întîi de toate totul începe cu … ascultarea. Trebuie mai întîi de toate să îți uzi picioarele. Domnul le-a poruncit evreilor, ca înainte de a despărții EL Iordanul, ei mai întîi să pășească în Iordan, să își ude picioarele.

Cînd a venit timpul ca evreii să treacă Iordanul umflat și adînc pentru a intra în țara promisă, pentru a se petrece minunea, Dumnezeu le cere ca ei să facă primul pas. De ce credeți că Iosua a avut parte de atîtea miracole, de atîtea victorii? A descoperit cum lucrează, cum funcționează Dumnezeu! A descoperit cum trebuie să se relaționeze la EL; că după ce Domnul poruncește, el trebuie să facă primul pas al …. ascultării. Este foarte clar că pentru Iosua singurul mod de a despica Iordanul era posibil numai prin puterea lui Dumnezeu, prin intervenția Sa.

Există vreo provocare în viața ta destul de mare încît să nu ai nici o speranță de a o rezolva decît prin puterea Sa, prin ajutorul Său? Dumnezeu vrea să ne facă parte de miracole, dar ne cere să ne udăm mai întîi picioarele, adică să facem noi primul pas. Dumnezeu ajută la creșterea credinței noastre, dar ne cere să facem noi primul pas.

Cînd Domnul i-a cerut lui Moise să coboare în Egipt, să îl înfrunte pe faraon și să elibereze poporul din robie, s-a speriat. Dar Domnul i-a cerut să facă el primul pas spunîndu-i: „Aruncă toiagul la pămînt” și s-a transformat în șarpe și a fost normal s-o ia la fugă. A fost însă șocat de o altă poruncă: „Apucă-l de coadă” și mai grav! (Eu cred că aș fi fugit și de șarpe și de Dumnezeu). Dar Dumnezeu dorea să-l învețe pe Moise principiul primului pas. Moise a descoperit că atunci cînd te supui lui Dumnezeu EL nu te va lăsa de rușine. A descoperit prin supunere, că Domnul e loial. Dar mai întîi a trebuit să apuce șarpele de coadă. A fost necesar să facă el primul pas al ascultării, pentru a avea parte de miracole.

Acest tipar se repetă în Biblie. Naaman a trebuit să se spele de șapte ori în Iordan, înainte de-a fi curățat de lepra sa. Ghedeon a trebuit să-și micșoreze armata la 10 la sută. Din 32000 la 300 de oameni, înainte că Dumnezeu să le dea Victoria și să-i elibereze de madianiți.
Pîinile și peștii au trebuit donați sau dăruiți mai întîi lui Isus pentru a putea fi înmulțiți de Isus.
Sămînța mai întîi trebuie plantată în pămînt și trebuie să moară înainte de a crește ca să aducă hrană și viață.

Dacă vreau să experimentez o mai mare măsură a puterii lui Dumnezeu în viața mea, trebuie să aplic principiul primului pas. Va trebui să încep să acționez prin credință. Să mă încred atît de mult în Dumnezeu, încît să fac un prim pas de ascultare. Simpla recunoaștere a puterii Sale, nu-i destulă, trebuie să îmi ud mai întîi picioarele în Iordanul umflat și periculos, dacă vreau ca același Iordan să se despartă în două.
Cum crești în credință?

Cred că motivul important pentru care Dumnezeu ne cere să facem primul pas, are de-a face cu natura credinței și modul în care ea crește. Cei mai mulți oameni își doresc să aibă mai multă credință. Cunosc oameni care se forțează să aibă mai multă credință. Știu oameni care sunt chinuiți de gîndul că au prea puțină credință. Dar credința nu este un lucru pe care îl poți obține …. străduintu-te. Nu încerca, nu te forța să ai mai multă credință în Dumnezeu. Caută însă să Îl cunoști mai bine pe Dumnezeu. Pavel a perceput acest mare adevăr cînd s-a rugat: „Să-L cunosc pe El și puterea învierii Lui….”. Și pentru că Dumnezeu e credincios, cu cît îl cunoști mai intim, cu atît te vei încrede în El mai mult. Doar așa vei știi că e demn de încredere.

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s