Restricţiile care eliberează

Articolul de mai jos este doar pentru cei ce sunt interesați de … fericire! Ideea este asta: oamenii care își fac de cap nu sunt fericiți!

Paradoxul alegerii ajută la înţelegerea unei lecţii spirituale de o importanţă majoră pentru împlinirea spirituală a omului. Ca fiinţă creată de Dumnezeu, omul a primit o serie de porunci care, dacă sunt respectate, au menirea să aducă fericirea atât a lui, cât şi a celor din jurul lui. Astea sunt restricțiile care eliberează, care vindecă!

Biblia pretinde că ascultarea de poruncile divine conduce la fericire. „Să păzeşti poruncile Domnului şi legile Lui pe cari ţi le dau astăzi, ca să fii fericit” (Deuteronomul 10:13, trad. D. Cornilescu). „Să păzeşti şi să asculţi toate aceste cuvinte, pe care eu ţi le poruncesc, ca să fii fericit pentru totdeauna atât tu, cât şi urmaşii tăi, înfăptuind ceea ce este bine şi drept în ochii Domnului, Dumnezeul tău” (Deuteronomul 12:28). Tocmai pentru că ne iubește, Dumnezeu nu ne lasă să trăim cum vrem noi.

Cînd locuiam acasă la Sibiu, aveam un cîine foarte prietenos numit Lesli. Într-o zi a prins poarta deschisă și a ieșit din curte în stradă. Imediat l-a lovit o mașină! Nu l-a omorît, dar l-a bușit bine! Cînd cîinele a renunțat la restricții, imediat a venit peste el lovitura, durerea! După aceea, după cîte îmi amintesc, Lesli n-a mai ieșit din „restricții”, adică din curte! Restricțiile au mare valoare în viața omului.
Semaforul roșu este o altă restricție pozitivă, care eliberează. Dar vai de noi fără semafoare în marile orașe.

Iacov, autorul unei epistole din canonul Noului Testament, spunea că poruncile divine sunt „legea libertăţii” (1:25). Acestea nu sunt cuvintele vreunui ascet a cărui religie se rezuma la prescripţii de autocontrol, nici ale vreunui subjugat de o congregaţie care le serveşte naivilor opiu, din dorinţa de câştig financiar. Iacov ştia că o lege dată de un Dumnezeu care Îşi iubeşte copiii nu poate fi altfel decât benefică pentru aceştia.

Respectarea poruncilor divine este, aşadar, o eliberare completă din nesiguranţa căutării unor surse neviabile de fericire. Odată deveniţi conştienţi de limite, avem libertatea totală de a ne dezvolta deplin în direcţia care ne asigură o fericire durabilă, care trece dincolo de montagne-rousse-ul emoţiilor şi de capriciile circumstanţelor. Doar în acest mod îndemnul
apostolului Pavel, care spunea „Bucuraţi-vă întotdeauna în Domnul” (Filipeni 4:4), nu rămâne o utopie tragică, ci devine un obiectiv care poate fi atins. Biblia îndeamnă la perseverenţă şi inspiră speranţa că „Acela ce ţine seama de Cuvânt găseşte fericirea şi cel ce se încrede în Domnul este binecuvântat” (Proverbele 16:20).

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s